- Jesteś tutaj:
- Strona główna
- Badania
- Projekty
- Projekty
KPK - Kompleksowy Program Kształcenia
INFORMACJE O PROJEKCIE
Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży w związku z realizacją projektu ,,KPK - Kompleksowy Program Kształcenia w PWSIiP w Łomży”
nr POWR.03.05.00-00 - z040/17 współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014 – 2020.
Oś priorytetowa III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.
Okres realizacji: 01.10.2018 – 30.09.2022
Wartość projektu: 3 844 680,00 zł
Celem głównym projektu jest modyfikacja programów kształcenia o profilu praktycznym uruchomionych i realizowanych przez Wydział Nauk Społecznych i Humanistycznych (5 kierunków: Administracja I i II stopnia; Zarządzanie I st.; Prawo-jednolite; Praca Socjalna I stopień; Filologia I stopień o specjalności: nauczycielska i tłumaczeniowa) oraz Wydział Informatyki i Nauk o Żywności (3 kierunki: Automatyka i Robotyka; Informatyka; Technologia Żywności i Żywienie Człowieka) dostosowanych do potrzeb gospodarki, rynku pracy i społeczeństwa, współorganizowanych i realizowanych we współpracy z pracodawcami, wraz z podniesieniem kompetencji 283 studentów, studiów stacjonarnych I, II st. i jednolitych magisterskich, odpowiadających potrzebom gospodarki, rynku pracy i społeczeństwa, oraz wsparcie zmian organizacyjnych i podniesienie kompetencji kadr: dydaktycznych, zarządzających i pracowników administracji.
Studenci dzięki modyfikacjom programów kształcenia, kursom i warsztatom uzyskają kompetencje zawodowe, komunikacyjne i analityczne, wymagane w wykonywaniu przyszłych zawodów.
Zadania realizowane w ramach projektu:
- Modyfikacja programów kształcenia na kierunkach Wydziału Nauk Społecznych
i Humanistycznych, dostosowanych do potrzeb społeczno gospodarczych - Moduł I. - Podnoszenie kompetencji studentów stacjonarnych w PWSIP w Łomży - Moduł II.
- Podnoszenie kompetencji dydaktycznych - zarządzanie w uczelni - Moduł VI.
- Podnoszenie kompetencji kadry kierowniczej i administracyjnej - zarządzanie
w uczelni - Moduł VI.
Zespół Projektowy
- Koordynator projektu – dr Dariusz Perło – Prorektor ds. Dydaktyki i Spraw Studenckich - Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
- Specjalista ds. monitoringu i spraw administracyjnych – mgr inż. Anna Bagińska - Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
- Specjalista ds. monitoringu i spraw administracyjnych – mgr Sylwia Just – Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
- Specjalista ds. monitoringu i spraw administracyjnych – mgr inż. Marta Jankowska – Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,
- Specjalista ds. obsługi finansowo-rozliczeniowej – mgr Irena Wiska - Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,
Działy wspomagające:
- Dział zamówień publicznych – Specjalista ds. zamówień publicznych
- Kwestura – Specjalista ds. księgowych
- Biuro Prawne – Specjalista ds. prawnych
KPK II - Zintegrowany Program Kształcenia etap II
Projekt ,,KPK II – Zintegrowany Program Kształcenia w PWSIiP w Łomży etap II” nr POWR.03.05.00-00-Z053/18-00 współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014 – 2020. Oś priorytetowa III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju numer i nazwa Działania 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.
Celem głównym projektu jest:
- modyfikacja programów kształcenia, uruchomionych i realizowanych na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności (na 2 kierunkach studiów: Automatyka i Robotyka I stopnia; Informatyka I i II stopnia) oraz na Wydziale Nauk o Zdrowiu (na 2 kierunkach: Dietetyka I stopnia; Kosmetologia I stopnia), polegająca na prowadzeniu zajęć z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość, dostosowanych do potrzeb gospodarki, rynku pracy i społeczeństwa;
- podniesienie kompetencji zawodowych 80 studentów, studiów stacjonarnych I i II st. odpowiadających potrzebom gospodarki, rynku pracy i społeczeństwa, oraz wsparcie zmian organizacyjnych i podniesienie kompetencji kadr: dydaktycznych (112 os.), zarządzających (25 os.) i pracowników administracji (51 os.) do dnia 01.09.2023.
Studenci dzięki modyfikacjom programów kształcenia, kursom i warsztatom uzyskają kompetencje zawodowe, komunikacyjne/informacyjne, interpersonalne, m.in. kompetencje społeczne, a wśród nich umiejętność współpracy w zespole. Kolejne to otwartość na zmiany, umiejętność rozwiązywania problemów w zinformatyzowanym środowisku życia współczesnego człowieka i analityczne, potrzebne w wykonywaniu przyszłych zawodów i honorowane w ich branżach zawodowych.
Realizacja projektu wygeneruje wartość dodaną:
1.Zaproponowane działania w ramach projektu staną się uzupełnieniem dotychczasowej działalności Uczelni o nowe innowacyjne elementy kształcenia, warsztaty i szkolenia w zakresie podniesienia kompetencji zawodowych, komunikacyjnych i analitycznych.
- Nawiązanie bliższej współpracy z pracodawcami krajowymi, wzrost kompetencji miękkich u studentów takich jak: zdyscyplinowanie, zarządzanie czasem, umiejętność rozwiązywania problemów, praca zespołowa.
3.Zmiana metody kształcenia, polegająca na prowadzeniu zajęć z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość do 30% liczby punktów ECTS konieczną do ukończenia studiów na danym poziomie. Zakres kompetencji został wybrany na podstawie zamówionego przez IP badania ewaluacyjnego "Analiza kompetencji i kwalifikacji kluczowych dla zwiększenia szans studentów na rynku pracy" oraz badania "Bilans Kapitału Ludzkiego", Zaleceń Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie kompetencji kluczowych w procesie uczenia się przez całe życie.
Okres realizacji: 2.09.2019 – 1.09.2023
Wartość projektu: 5 588 752,40 zł
Zespół projektowy
- Kierownik projektu – dr inż. Aneta Wiktorzak
- Asystent Kierownika Projektu – mgr inż. Anna Chrzanowska
- Specjalista ds. obsługi finansowo-rozliczeniowej – mgr Beata Siekierska
- Specjalista ds. monitoringu i organizacji – mgr Edyta Jackowska
Biuro Projektu
Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży
Akademicka 1, 18-400 Łomża
Pokój nr A 0.32
Tel. 86 215 54 88
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
KPK III REG - Zintegrowany Program Kształcenia etap III
Projekt ,,KPK III REG – Zintegrowany Program Kształcenia w PWSIiP w Łomży etap III” nr POWR.03.05.00-IP.08-00-REG/18 współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014 – 2020. Oś priorytetowa III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju numer i nazwa Działania 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.
Celem głównym projektu jest: podniesienie kompetencji studentów, pracowników naukowych, dydaktycznych i administracyjnych poprzez modyfikację programów kształcenia, uruchomionych i realizowanych w Wydziale Nauk o Zdrowiu i Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności na 3 kierunkach studiów /pielęgniarstwo I i II stopnia, fizjoterapia, technologia żywności i żywienie człowieka/, polegająca na prowadzeniu zajęć z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość, dostosowanych do potrzeb gospodarki, rynku pracy i społeczeństwa; podniesienie kompetencji zawodowych 120 studentów, studiów stacjonarnych i niestacjonarnych I i II stopnia i jednolitych magisterskich, odpowiadających potrzebom gospodarki, rynku pracy i społeczeństwa, oraz wsparcie zmian organizacyjnych i podniesienie kompetencji kadr: dydaktycznych – 30 osób, kompetencje cyfrowe; 104 osoby – kompetencje zarządcze; zarządzających – 25 osób – kompetencje zawodowe /zarządcze i pracowników administracji – 67 osób kompetencje zawodowe/zarządcze do dnia 01.09.2023. Studenci dzięki modyfikacjom programów kształcenia, kursom i warsztatom uzyskają: kompetencje zawodowe, komunikacyjne/informacyjne, interpersonalne, m.in. kompetencje społeczne, a wśród nich umiejętność współpracy w zespole. Kolejne to otwartość na zmiany, umiejętność rozwiązywania problemów w zinformatyzowanym środowisku życia współczesnego człowieka i analityczne, potrzebne w wykonywaniu przyszłych zawodów i honorowane w ich branżach zawodowych.
Realizacja projektu wygeneruje wartość dodaną:
- Zaproponowane działania w ramach projektu staną się uzupełnieniem dotychczasowej działalności Uczelni o nowe innowacyjne elementy kształcenia (e-learning), warsztaty i szkolenia w zakresie podniesienia kompetencji zawodowych, komunikacyjnych i analitycznych.
- Nawiązanie bliższej współpracy z pracodawcami krajowymi, wzrost kompetencji miękkich u studentów takich jak: zdyscyplinowanie, zarządzanie czasem, umiejętność rozwiązywania problemów, praca zespołowa.
- Zmiana Metody kształcenia, polegająca na prowadzeniu zajęć z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość do 30% liczby punktów ECTS konieczną do ukończenia studiów na danym poziomie.
- Zwiększenie świadomości i działań w obszarze "nauka" przez pracowników naukowych. Zakres kompetencji został wybrany na podstawie zamówionego przez IP badania ewaluacyjnego "Analiza kompetencji i kwalifikacji kluczowych dla zwiększenia szans studentów na rynku pracy" oraz badania "Bilans Kapitału Ludzkiego", Zaleceń Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie kompetencji kluczowych w procesie uczenia się przez całe życie.
Okres realizacji: 2.09.2019 – 1.09.2023
Wartość projektu: 4 420 221,65 zł
Zespół projektowy
Kierownik projektu – mg Marta Galanek
Asystent Kierownika Projektu – mgr Anna Dobrowolska
Specjalista ds. obsługi finansowo-rozliczeniowej – mgr Aldona Chojnowska
Specjalista ds. monitoringu i organizacji – mgr Monika Korytkowska
Biuro Projektu
Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży
Akademicka 14, 18-400 Łomża
Pokój nr 10
Tel. 86 216 82 72
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.