- Jesteś tutaj:
- Kandydaci
- Studia I stopnia
Filologia angielska
- studia pierwszego stopnia (6 semestrów)
- tryb studiów: stacjonarne i niestacjonarne
- absolwent uzyskuje tytuł licencjata
Specjalność
- filologia angielska z technologią informacyjną. Specjalizacje:
- nauczycielska
- tłumaczeniowa
- język angielski z organizacją ruchu turystycznego
Przedmioty uwzględniane w konkursie świadectw
O przyjęcie na kierunek Filologia mogą ubiegać się kandydaci, którzy zdawali pisemny egzamin maturalny z języka angielskiego na poziomie rozszerzonym oraz kandydaci, którzy uzyskali co najmniej 50% z pisemnego egzaminu maturalnego z języka angielskiego na poziomie podstawowym, a także kandydaci, którzy mogą wykazać się znajomością języka angielskiego na poziomie B1 (certyfikaty językowe lub rozmowa kwalifikacyjna).
Jeżeli kandydat zdawał poziom rozszerzony liczbę punktów mnoży się przez 2.
Co zyskujesz po studiach
- praktyczną wiedzę z zakresu języka angielskiego w stopniu zbliżonym do poziomu znajomości rodzimego użytkownika języka angielskiego, na poziomie biegłości C1 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy
- uprawnienia pedagogiczne
- biegłe posługiwanie się językiem angielskim zarówno w mowie, jak i w piśmie
- swobodę komunikowania się w języku angielskim w różnych sytuacjach społecznych, także wyrażania złożonych opinii na tematy tzw. ogólnospołeczne, odpowiednio argumentując swoje zdanie
- umiejętność operowania rozmaitymi stylami językowymi oraz umiejętność czytania tekstów akademickich i użytkowych w języku angielskim
- wiadomości językoznawcze, literaturoznawcze i kulturoznawcze oraz historyczne dotyczące obszaru języka angielskiego
- znajomość drugiego języka obcego na poziomie B1
- uprawnienia pedagogiczne do nauczania języka angielskiego w przedszkolu i szkole podstawowej
- przygotowanie do pełnienia funkcji wychowawczej, opiekuńczej i dydaktycznej
- umiejętności w zakresie nowatorskich metod nauczania i wykorzystania znajomości obsługi komputera w procesie dydaktycznym i w procesie samokształcenia
- przygotowanie do pracy w multimedialnych pracowniach językowych
- umiejętność tworzenia własnej bazy materiałów dydaktycznych, projektów multimedialnych
- sprawność w korzystaniu z narzędzi i środków TI
- przygotowanie do pracy w charakterze tłumacza z języka angielskiego na polski i odwrotnie
- możliwośc przystąpienia do egzaminu na tłumacza przysięgłego
- podstawy przedsiębiorczości i zarządzania przydatne do prowadzenia własnej działalności
- wiedzę na temat aspektów prawnych i etycznych związanych z użytkowaniem komputera
- zdobycie wiedzy pozwalającej kontynuować naukę na studiach II stopnia i na studiach podyplomowych
- wyjazdy na praktyki oraz staże zagraniczne w ramach Programu Erasmus +
Kim możesz być po studiach
- nauczycielem języka angielskiego w przedszkolach, szkołach podstawowych i w innych placówkach oświatowych
- nauczycielem przedmiotów informatycznych, obejmujących zajęcia komputerowe, informatykę i technologię informacyjną, realizowanych w szkole podstawowej
- pracownikiem wydawnictw, redakcji czasopism, środków masowego przekazu
- pracownikiem sektora usług wymagających dobrej znajomości języka obcego i kultury tego języka
- tłumaczem w przedsiebiorstwach oraz biurach i agencjach tłumaczeniowych
Kierunek jest realizowany na Wydziale Nauk Społecznych i Humanistycznych.
Administracja I stopień
- studia pierwszego stopnia (6 semestrów)
- tryb studiów: stacjonarne i niestacjonarne
- absolwent uzyskuje tytuł licencjata
Specjalności
- Samorząd terytorialny
- Administracja publiczna
- Administracja w biznesie
- Bezpieczeństwo publiczne
Przedmioty uwzględniane w konkursie świadectw
- do wyboru: historia, język polski, matematyka, geografia, wiedza o społeczeństwie
- język obcy
Jeśli kandydat zdawał poziom rozszerzony liczbę punktów mnoży się przez 1,5.
Cel studiów
- zdobycie wiedzy z zakresu nauk społecznych, zwłaszcza nauk o prawie i o administracji, oraz podstawowej wiedzy ekonomicznej
- przygotowanie do pracy urzędniczej w różnych rodzajach administracji publicznej zarówno rządowej jak i samorządowej
- nabycie umiejętności stosowania prawa w instytucjach niepublicznych
- przygotowanie do aktywnego uczestniczenia w pracy grupowej, organizowania i kierowania niewielkimi zespołami, rozwiązywania problemów zawodowych poprzez zdobycie umiejętności komunikowania się z otoczeniem w miejscu pracy
- przygotowanie do samodzielnego podjęcia i prowadzenia działalności gospodarczej dzięki znajomości prawa i umiejętności jego stosowania w praktyce
- dobra znajomość języka angielskiego
- wypracowanie potrzeby do samodzielnego uzupełniania nabytej wiedzy i umiejętności
- zdobycie wiedzy pozwalającej kontynuować naukę na studiach II stopnia
Co zyskujesz po studiach
- umiejętność posługiwania się wiedzą z zakresu nauk społecznych
- wiedzę w obszarze nauk o prawie i o administracji oraz wiedzę ekonomiczną
- sprawność w posługiwaniu się dostępnymi środkami informacji i techniki biurowej
- teoretyczne i praktyczne przygotowanie do podjęcia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej
- dobrą znajomość języka angielskiego, także w zakresie języka specjalistycznego z zakresu administracji, prawa i ekonomii
- zdobycie wiedzy pozwalającej kontynuować naukę na studiach II stopnia
Kim możesz być po studiach
- pracownikiem administracji rządowej i samorządowej,
- pracownikiem instytucji i organizacji pozarządowej,
- samodzielnym przedsiębiorcą,
- pracownikiem administracyjnym w firmach.
Przykładowe przedmioty
przedmioty ogólnouczelniane: język angielski, informatyka, wychowanie fizyczne
przedmioty kierunkowe (podstawowe): podstawy prawoznawstwa, historia i nauka o administracji, konstytucyjny system organów państwowych, instytucje i źródła prawa UE, prawo administracyjne, postępowanie administracyjne, podstawy organizacji i zarządzania w administracji, ekonomia sektora publicznego, publiczne prawo gospodarcze, socjologia i metody badań socjologicznych, etyka urzędnicza, organizacja ochrony środowiska, ochrona własności intelektualnej, zarządzanie karierą/zarządzanie zasobami ludzkimi*
przedmioty kierunkowe (szczegółowe): prawo cywilne z umowami w administracji, prawo pracy i prawo urzędnicze, prawo zamówień publicznych, finanse publiczne i prawo finansowe, legislacja administracyjna – prawo miejscowe, ustrój samorządu terytorialnego, zarządzanie publiczne, polityka regionalna UE przedmioty specjalizacyjne: finanse samorządu terytorialnego, organizowanie gospodarki komunalnej/podstawy rachunkowości budżetowej*, nadzór administracyjny nad samorządem, polityka ekonomiczna, zarządzanie rozwojem lokalnym i regionalnym/marketing terytorialny*, zarządzanie projektami/zarządzanie personelem w administracji, samorządowe prawo podatkowe/prawo budowlane*, postępowanie egzekucyjne w administracji, zagospodarowanie przestrzenne, instytucja radnego w samorządzie terytorialnym
* - zajęcia lub moduły, których wyboru dokonuje student
Praktyki
Praktyki zawodowe odbywają się na II roku studiów, trwają 12 tygodni i prowadzone są głównie:
- w jednostkach administracji rządowej
- w jednostkach samorządu terytorialnego>
Kierunek jest realizowany na Wydziale Nauk Społecznych i Humanistycznych.
Dietetyka
- studia pierwszego stopnia (6 semestrów)
- tryb studiów: stacjonarne i niestacjonarne
- absolwent uzyskuje tytuł licencjata
Przedmioty uwzględniane w konkursie świadectw
- do wyboru: biologia, chemia
- język obcy
Jeśli kandydat zdawał poziom rozszerzony liczbę punktów mnoży się przez 1,5.
Cel studiów
Celem kształcenia jest przygotowanie absolwenta do samodzielnego wykonywania zawodu dietetyka.
Co zyskujesz po studiach
zyskujesz umiejętność:
- planowania i wdrażania opartego o podstawy naukowe żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dla zróżnicowanych pod wzglądem wieku, zawodu oraz warunków życia grup ludności
- oceny sposobu żywienia różnych grup ludności
- współpracy z zespołem leczącym, w tym uczestniczenie w ocenie stanu odżywiania pacjentów, stosowanie leczenia żywieniowego wspomagającego proces leczniczy licznych chorób przewlekłych
- rozpoznawania, zapobiegania i leczenia niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego
- profilaktyki i leczenia dietetycznego chorób żywieniowo-zależnych
- oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki odżywcze pacjentów
- stosowania żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem lub powstających na tle wadliwego żywienia
- prowadzenia dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów oraz sporządzanie kart dietetycznych dla pacjentów opuszczających szpital
- przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet
- opracowania dokumentacji rozliczeniowej zaopatrzenia produkcji i dystrybucji potraw
- dokonywania oceny planowanych jadłospisów i ich realizacji
- przestrzeganie prawidłowości zalecanych norm żywieniowych
- sprawdzanie jakości i estetyki wydawanych gotowych potraw
- prowadzenie działalności edukacyjnej w zakresie żywienia zapobiegającego chorobom powstającym na tle wadliwego żywienia w różnych środowiskach
- nadzorowanie wszystkich etapów produkcji potraw (organizowanie stanowiska pracy własnego i podległego zespołu zgodnie z wymogami bhp i ppoż. oraz ekologicznymi, instruowanie pracowników w zakresie użytkowania maszyn i narzędzi, nadzorowanie prawidłowości przebiegu procesów technologicznych i poszczególnych etapów przygotowywania potraw)
- niezbędnych do prowadzenia własnego gabinetu poradnictwa dietetycznego – edukacji żywieniowej
- dobrej znajomości języka angielskiego, także w zakresie języka specjalistycznego
- przygotowanie do podjęcie studiów II stopnia
Kim możesz być po studiach
* pracownikiem:
- publicznych i niepublicznych zakładów opieki zdrowotnej
- poradni żywieniowych, chorób metabolicznych, chorób przewodu pokarmowego
- zakładów żywienia zbiorowego
- zakładów dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering)
- organizacji konsumenckich
- placówek sportowych, w tym fitness club,
- sanatoriów, ośrodków spa
- szkół, przedszkoli, żłobków
- instytutów naukowo-badawczych
- inspekcje zajmujących się kontrolą żywności i żywienia
- organizacje zajmujących się doradztwem w zakresie żywienia ludzi oraz upowszechnianiem wiedzy o żywieniu człowieka
* przedsiębiorcą prowadzącym własną działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa
dietetycznego, także osobistym konsultantem
Przykładowe przedmoty
anatomia człowieka, fizjologia człowieka, psychologia ogólna, biochemia ogólna i żywności, chemia żywności, mikrobiologia ogólna i żywności, parazytologia, genetyka, kwalifikowana pierwsza pomoc, żywienia człowieka, dietetyka pediatryczna, kliniczny zarys chorób, farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością, edukacja żywieniowa, prawa i ekonomiki w ochronie zdrowia, analiza i oceny jakości żywności, higiena toksykologii i bezpieczeństwa żywności, technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwa, podstawy organizacji żywienia zbiorowego, żywienie w zdrowiu i chorobie, informatyka w ocenie żywienia, zasady komunikowania się z pacjentem, diety alternatywne, fizjologia wysiłku i żywienie w sporcie, dietoterapia otyłości i zespołu metabolicznego, zdrowie psychiczne z elementami psychiatrii, zaburzenia odżywiania, antyoksydanty w żywności, podstawy cateringu, kuchnie świata.
Praktyki
Kierunek jest realizowany w Instytucie Medycznym im. Bł. Matki Teresy z Kalkuty.