- Jesteś tutaj:
- Kandydaci
- Studia I stopnia
Prawo
- jednolite studia magisterskie (10 semestrów)
- tryb studiów: stacjonarne i niestacjonarne
- absolwent uzyskuje tytuł zawodowy: magister
Specjalizacje:
- ustrojowa
- cywilistyczna
- karnistyczna
- administracyjna
- finansowo-gospodarcza
Wymagania wstępne
Osoba ubiegająca się o przyjęcie na jednolite studia magisterskie na kierunku Prawo musi spełniać warunki rekrutacji określone stosowną uchwałą Senatu PWSIiP oraz posiadać świadectwo dojrzałości
Cel studiów
- zdobycie pogłębionej wiedzy z zakresu nauk prawnych, dogmatycznoprawnych oraz teoretycznoprawnych, uzupełnioną o wiedzę innych nauk społecznych
- nabycie umiejętności analizowania zjawisk i procesów gospodarczych w aspekcie prawnym, a także mechanizmów i zasad związanych z tworzeniem prawa oraz jego wykładnią
- nabycie umiejętności identyfikowania i rozwiązywania problemów prawnych z wykorzystaniem doktryny prawniczej i judykatury oraz z zachowaniem zasad odpowiedzialności zawodowej
- nabycie umiejętności stosowania prawa w instytucjach niepublicznych
- przygotowanie do pracy urzędniczej w różnych rodzajach administracji publicznej
- przygotowanie do aktywnego uczestniczenia w pracy grupowej, organizowania i kierowania niewielkimi zespołami, rozwiązywania problemów zawodowych poprzez zdobycie umiejętności komunikowania się z otoczeniem w miejscu pracy
- przygotowanie do samodzielnego podjęcia i prowadzenia działalności gospodarczej dzięki znajomości prawa i umiejętności jego stosowania w praktyce
- dobra znajomość języka obcego, wybranego przez studenta
- posługiwanie się językiem specjalistycznym z zakresu prawa i administracji w stopniu koniecznym do wykonywania zawodu.
- wypracowanie potrzeby do samodzielnego uzupełniania nabytej wiedzy i umiejętności
Co zyskujesz po studiach
- wiedzę w obszarze nauk o prawie
- umiejętność posługiwania się wiedzą z zakresu nauk prawnych
- teoretyczne i praktyczne przygotowanie do podjęcia zatrudnienia w wymiarze sprawiedliwości, w obsłudze prawnej podmiotów gospodarczych, notariacie, administracji państwowej i samorządowej oraz w wielu innych zawodach związanych ze stanowieniem lub stosowaniem prawa
- przygotowanie do podjęcia wszystkich rodzajów aplikacji koniecznych do wykonywania zawodów prawniczych, a także do pełnienia funkcji we wszystkich instytucjach i organizacjach (publicznych i niepublicznych) wymagających kompletnej wiedzy prawniczej
- dobrą znajomość języka obcego, wybranego przez studenta, także w zakresie języka specjalistycznego z zakresu prawa, administracji i ekonomii
- wiedzę i umiejętności pozwalające na dalsze kształcenie się na studiach III stopnia (doktoranckich)
Kim możesz być po studiach
- pracownikiem administracji państwowej i samorządowej
- pracownikiem biura poselskiego i senatorskiego
- pracownikiem organizacji pozarządowej
- pracownikiem organizacji międzynarodowej i instytucji Unii Europejskiej
Po ukończeniu studiów i wybranej aplikacji możesz zostać:
- sędzią
- prokuratorem
- adwokatem
- radcą prawnym
- notariuszem
- komornikiem
Przykładowe przedmioty
Przedmioty ogólnouczelniane: Przedmiot ogólnouczelniany*, Przedmiot humanistyczny*, Język obcy* Wychowanie fizyczne*, Informatyka i bazy prawnicze
Przedmioty podstawowe: Podstawy prawoznawstwa, Historia prawa, Logika prawnicza, Historia ustrojów państwowych, Łacińska terminologia prawnicza, Etyka prawnicza, Ekonomia/Filozofia*, Doktryny polityczno-prawne, Socjologia / Nauka o polityce*, Teoria i filozofia prawa, Socjologia prawa, Zarządzenie projektami UE / Komunikacja społeczna*, Organy ochrony prawnej, Prawo własności intelektualnej, Metodologia nauk społecznych, Prawa człowieka i systemy ich ochrony
Przedmioty kierunkowe: Prawo konstytucyjne, Prawo administracyjne, Prawo rzymskie, Prawo karne, Prawo cywilne (część ogólna), Prawo Unii Europejskiej, Prawo międzynarodowe publiczne, Prawo cywilne (rzeczowe, rodzinne i spadkowe), Postępowanie administracyjne, Prawo finansów publicznych, Postępowanie karne, Prawo cywilne (zobowiązania), Prawo pracy i ubezpieczeń społecznych, Postępowanie sądowoadministracyjne, Postępowanie cywilne, Prawo handlowe, Prawo podatkowe, Prawo międzynarodowe prywatne, Prawo kanoniczne, Prawo gospodarcze publiczne, Prawo zamówień publicznych / Prawo karne skarbowe / Międzynarodowy arbitraż handlowy /Współczesne ustroje państwowe*, Wykonywanie zawodów prawniczych w Unii Europejskiej / Podstawy mediacji sądowej i pozasądowej/ Przygotowanie do aplikacji prawniczych*
Przedmioty specjalizacyjne w ramach specjalizacji*:
1. ustrojowej: Prawo konstytucyjne porównawcze, Prawo parlamentarne,Partycypacja społeczna,Prawo organizacji społecznych, Prawo wyborcze,Konstytucyjne aspekty bezpieczeństwa RP, Konstytucyjne i międzynarodowe uwarunkowania samorządu terytorialnego, Prawo wyznaniowe,Dostęp do informacji publicznej,Ustroje państw Europy Środkowo-Wschodniej, Zasady techniki prawodawczej, Prawo mediów,Sądy i trybunały międzynarodowe, Rola partii politycznych w procesie funkcjonowania współczesnych ustrojów państwowych, Sądownictwo konstytucyjne, Prawo miejscowe
2. cywilistycznej: Metodologia sporządzania umów, Prawo lokalowe i spółdzielcze, Prawo medyczne, Prawo żywnościowe, Księgi wieczyste i hipoteka,Negocjacje w biznesie, Postępowanie nieprocesowe, Prawo konsumenckie, Erystyka procesowa, Europejskie prawo handlowe, Komornicy sądowi i egzekucja, Prawo ubezpieczeniowe, Prawo papierów wartościowych, Prawo restrukturyzacyjne i upadłościowe, Sporządzanie pism procesowych i opinii prawnych w sprawach cywilnych, Postępowanie mediacyjne w sprawach cywilnych
3. karnistycznej: Europejskie prawo karne, Patologie społeczne, Prawo karne wykonawcze, Prawo wykroczeń, Polityka kryminalna, Postępowania szczególne w procesie karnym, Postępowanie w sprawach nieletnich, Zwalczanie przestępczości zorganizowanej, Nauka o karze, Ochrona i odpowiedzialność karna funkcjonariuszy publicznych, Wiktymologia, Zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego, Metody działań operacyjno-rozpoznawczych i dochodzeniowo-śledczych, Prawo policyjne, Sporządzanie pism procesowych i opinii prawnych w sprawach karnych, System penitencjarny
4. administracyjnej: Prawo budowlane, Prawo o aktach stanu cywilnego, Prawo ochrony środowiska, Prawo samorządu terytorialnego, Nadzór administracyjny na samorządem terytorialnym, Postępowanie egzekucyjne w administracji, Prawo wodne, Prawo zarządzania kryzysowego, Odpowiedzialność w administracji publicznej, Prawo pomocy społecznej, Prawo zagospodarowania przestrzennego,Organizowanie gospodarki komunalnej, Bezpieczeństwo i higiena pracy, Gospodarka nieruchomościami, Służby, inspekcje i straże, Sporządzanie pism procesowych i opinii prawnych w sprawach administracyjnych
5. finansowo- gospodarczej: Organizacyjno-prawne aspekty prowadzenia działalności gospodarczej, Polityka finansowa i podatkowa, Zasady opodatkowania działalności gospodarczej, Podstawy rachunkowości,Opodatkowanie majątku, System budżetowy jednostek samorządu terytorialnego, Kadry i płace,Prawo walutowe i dewizowe, Prawo energetyczne, Prawo bankowe, Kontrola finansowa,Podatek od towarów i usług, Prawo celne, Prawo własności przemysłowej, Sporządzanie pism procesowych i opinii prawnych w sprawach finansowych i gospodarczych, Postępowanie podatkowe
* - zajęcia lub moduły, których wyboru dokonuje student
Praktyki
Praktyki zawodowe odbywają się na VII, VIII i IX semestrze, trwają łącznie prawie 6 miesięcy i prowadzone są głównie:
- w sądach
- w kancelariach prawnych
- w jednostkach administracji rządowej
- w jednostkach samorządu terytorialnego
- w biurach poselskich i senatorskich
- w organizacjach pozarządowych
- w instytucjach zajmujących się pomocą społeczną
- w instytucjach bezpieczeństwa i porządku publicznego
Kierunek jest realizowany na Wydziale Nauk Społecznych i Humanistycznych.
Technologia żywności i żywienie człowieka
- studia pierwszego stopnia (7 semestrów)
- tryb studiów: stacjonarne i niestacjonarne
- absolwent uzyskuje tytuł inżyniera
Przedmioty uwzględniane w konkursie świadectw
- do wyboru: biologia, matematyka, fizyka/fizyka i astronomia, chemia
- język obcy
Jeśli kandydat zdawał poziom rozszerzony liczbę punktów mnoży się przez 1,5.
Cel studiów
- zdobycie wiedzy z zakresu chemii żywności, nauk technicznych, technologicznych, nauk o żywności i ekonomicznych
- uzyskanie teoretycznej i praktycznej wiedzy w obszarze przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności
- nabycie umiejętności pozwalających organizować produkcję i dokonywać kalkulacji ekonomicznych
- przygotowanie do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się kontrolą, obrotem żywności oraz żywieniem człowieka,
- zdobycie wiedzy pozwalającej kontynuować naukę na studiach II stopnia
Co zyskujesz po studiach
- wiedzę z zakresu nauk żywieniowych, technologicznych i ekonomicznych
- przygotowanie do pracy na stanowiskach inżynierskich
- umiejętności niezbędne przy organizacji procesów przetwarzania i utrwalania żywności
- umiejętność doboru maszyn i urządzeń niezbędnych do wyposażenia linii produkcyjnych
- wiedzę w zakresie systemów bezpieczeństwa żywności i kontroli jakości
- wiedzę dotyczącą przechowywania żywności
- umiejętność zastosowania odpowiedniego rodzaju opakowań
- poznanie zasad projektowania i użytkowania systemów automatyzacji, sterowania i wizualizacji procesów technologicznych przetwórstwa żywności i umiejętność dobrania elementów takich systemów
- znajomość przepisów i zasad niezbędnych do technologicznego zaprojektowania zakładów przemysłu spożywczego
- wiedzę pozwalającą przeprowadzać kalkulacje ekonomiczne
- umiejętność posługiwania się techniką komputerową w sterowaniu procesami technologicznymi oraz zarządzaniu przedsiębiorstwem
- umiejętność głównie czytania rysunków technicznych
- dobrą znajomość prawa żywnościowego
- znajomość zasad funkcjonowania rynku i zasad marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka
- dobrą znajomość języka angielskiego, także w zakresie języka specjalistycznego
- nawyk do ustawicznego kształcenia
- wiedzę umożliwiającą podjęcie studiów II stopnia
Kim możesz być po studiach
- pracownikiem przedsiębiorstw, zakładów i instytucji zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywnością i żywieniem człowieka
- projektantem linii technologicznych przemysłu spożywczego
- pracownikiem zakładów gastronomicznych
- specjalistą w zakresie przechowywania i kontroli jakości żywności
- specjalistą w zakresie organizacji i funkcjonowania zautomatyzowanych procesów produkcyjnych
- pracownikiem komórek odpowiedzialnych za higienę i bezpieczeństwo żywności
- pracownikiem firm marketingowych i usługowych funkcjonujących na rynku związanym z żywnością i żywieniem człowieka
- pracownikiem komórek organizacyjnych zajmujących się organizacją procesów produkcyjnych i logistyką
- ambitnym przedsiębiorcą prowadzącym własną działalność gospodarczą
Przykładowe przedmioty
Na kierunku technologia i żywienie człowieka, poza przedmiotami podstawowymi, realizowane są bardzo ciekawe przedmioty kierunkowe, między innymi:technologia przemysłu fermentacyjnego, technologia zbóż, technologia mięsa , technologia koncentratów spożywczych, technologia mleka, technologia owoców i warzyw, technologia tłuszczów, technologia ziemniaka, technologie produktów niskoprzetworzonych, technologia przygotowania potraw, napoje w gastronomii, technologia ciastkarska i cukiernicza, produkcja wyrobów tradycyjnych, kuchnie świata, wyposażenie zakładu gastronomicznego, projektowanie produktu, analiza i ocena jakości żywności, opakowania żywności, ekologia, gospodarka energią i ochrona środowiska, ,marketing żywności/autoprezentacja i sztuka negocjacji, przechowalnictwo i zamrażalnictwo żywności, organizacja i zarządzanie procesem produkcyjnym, projektowanie zakładów gastronomicznych i przemysłu spożywczego, inżynieria procesowa i aparaty przemysłu spożywczego oraz gastronomii, higiena i bezpieczeństwo produkcji żywności, obsługa konsumenta, logistyka, produkcja żywności ekologicznej, ocena sensoryczna, nowoczesne technologie w przetwarzaniu surowców roślinnych, nowoczesne technologie w przetwarzaniu surowców zwierzęcych, owoczesne technologie w gastronomii
Praktyki
W czasie studiów student odbywa dwa miesiące praktyk (2 x po 4 tygodnie, po II i po III roku) w zakładach przemysłu spożywczego ( np. Browar w Łomży, PEPEES w Łomży, mleczarnie: w Piątnicy, w Ostrowi Mazowieckiej, Wysokim Mazowieckim, małe zakłady przetwórcze, zakłady gastronomii systemowej, np. McDonald, małe zakłady gastronomiczne.
Student wybiera miejsce praktyki z oferty Instytutu, lub może samodzielnie !!! zaproponować miejsce jej odbycia.
Kierunek jest realizowany w Instytucie Technologii Żywności i Gastronomii.
Automatyka i robotyka
- studia pierwszego stopnia (7 semestrów)
- tryb studiów: stacjonarne i niestacjonarne
- absolwent uzyskuje tytuł inżyniera
- specjalność: automatyzacja procesów, mechatronika nowość
Przedmioty uwzględniane w konkursie świadectw
- do wyboru: matematyka, fizyka/fizyka i astronomia
- język obcy
Jeśli kandydat zdawał poziom rozszerzony liczbę punktów mnoży się przez 1,5.
Cel studiów
- zdobycie teoretycznej i praktycznej wiedzy w zakresie projektowania, administrowania i serwisowania zarówno zautomatyzowanych stanowisk, jak i pełnych linii produkcyjnych w przedsiębiorstwach
- nabycie umiejętności korzystania ze sprzętu komputerowego w ramach użytkowania profesjonalnego oprogramowania inżynierskiego
- nabycie umiejętności z zakresu projektowania systemów i urządzeń mechatronicznych
- nabycie umiejętności posługiwania się specjalistycznym językiem obcym
- zdobycie wiedzy pozwalającej kontynuować naukę na studiach II stopnia
Co zyskujesz po studiach
- zdolność projektowania, wdrażania i administrowania programowalnymi układami sterowania
- umiejętność opracowania własnych aplikacji programowania i sterowników logicznych
- możliwość zdobycia umiejętności w zakresie opracowywania układów sieci komputerowych
- zdolność dokonywania implementacji układów sterowania do procesów prowadzonych manualnie
- umiejętność projektowania systemów sterowania i systemów wspomagania decyzji
- sprawność w opracowywaniu i użytkowaniu aplikacji komputerowych umożliwiających gromadzenie i analizowanie danych produkcyjno-eksploatacyjnych
- przygotowanie do eksploatacji, uruchamiania i projektowania systemów automatyki i robotyki w rożnych zastosowaniach
- uprawnienia do pracy z elektrycznością do 1kV (certyfikat SEP)
- dobrą znajomość języka angielskiego wykorzystywanego w informatyce i automatyce
- przygotowanie do pracy w zespole
- wiedzę umożliwiającą podjęcie studiów II stopnia
Kim możesz być po studiach
- pracownikiem wszystkich firm wykorzystujących elementy automatyki przemysłowej
- projektantem systemów automatycznego sterowania
- programistą sterowników przemysłowych
- pracownikiem działów, w których wymagana jest wiedza z zakresu nowoczesnych technik komputerowych
Przykładowe przedmioty
Przedmioty kształcenia ogólnego: ekonomika przedsiębiorstw, zarządzanie przedsiębiorstwem, bezpieczeństwo pracy i ergonomia, najnowsza historia Polski, język angielski
Przedmioty podstawowe: analiza matematyczna, matematyka dyskretna, rachunek prawdopodobieństwa i statystyka, algebra z geometrią, fizyka i fizyczne podstawy chemii, wprowadzenie do informatyki, użytkowanie komputerów, bazy danych, grafika komputerowa i multimedia, sieci komputerowe i aplikacje WWW, podstawy mechaniki, mechanika układów wieloczłonowych, grafika inżynierska, CAD, podstawy konstrukcji maszyn, podstawy teorii sygnałów i systemów
Przedmioty kierunkowe: podstawy elektrotechniki i metrologii, elektronika, napędy elektryczne, automatyka, napędy płynowe, mechanika płynów, urządzenia automatyki, technika cyfrowa i mikroprocesora, cyfrowe systemy pomiarowe, podstawy robotyki, techniki wytwarzania
Przedmioty specjalnościowe: programowanie komputerów, programowanie systemów sterowania, automatyzacja procesów ciągłych, automatyzacja procesów dyskretnych, wizualizacja procesów przemysłowych, programowanie mikrokontrolerów, projektowanie mechatroniczne, komputerowe wspomaganie projektowania.
Praktyki
Na kierunku Automatyka i Robotyka program studiów przewiduje dwa rodzaje praktyk:
- kierunkowa – trwająca 4 tygodnie po V semestrze studiów
- specjalnościowa – trwająca 2 tygodnie po VI semestrze studiów
Kierunek jest realizowany na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności.