- Jesteś tutaj:
- Kandydaci
- Studia I stopnia
Technologia żywności i żywienie człowieka
- studia pierwszego stopnia (7 semestrów)
- tryb studiów: stacjonarne i niestacjonarne
- absolwent uzyskuje tytuł inżyniera
Przedmioty uwzględniane w konkursie świadectw
- do wyboru: biologia, matematyka, fizyka/fizyka i astronomia, chemia
- język obcy
Jeśli kandydat zdawał poziom rozszerzony liczbę punktów mnoży się przez 1,5.
Cel studiów
- zdobycie wiedzy z zakresu chemii żywności, nauk technicznych, technologicznych, nauk o żywności i ekonomicznych
- uzyskanie teoretycznej i praktycznej wiedzy w obszarze przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności
- nabycie umiejętności pozwalających organizować produkcję i dokonywać kalkulacji ekonomicznych
- przygotowanie do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się kontrolą, obrotem żywności oraz żywieniem człowieka,
- zdobycie wiedzy pozwalającej kontynuować naukę na studiach II stopnia
Co zyskujesz po studiach
- wiedzę z zakresu nauk żywieniowych, technologicznych i ekonomicznych
- przygotowanie do pracy na stanowiskach inżynierskich
- umiejętności niezbędne przy organizacji procesów przetwarzania i utrwalania żywności
- umiejętność doboru maszyn i urządzeń niezbędnych do wyposażenia linii produkcyjnych
- wiedzę w zakresie systemów bezpieczeństwa żywności i kontroli jakości
- wiedzę dotyczącą przechowywania żywności
- umiejętność zastosowania odpowiedniego rodzaju opakowań
- poznanie zasad projektowania i użytkowania systemów automatyzacji, sterowania i wizualizacji procesów technologicznych przetwórstwa żywności i umiejętność dobrania elementów takich systemów
- znajomość przepisów i zasad niezbędnych do technologicznego zaprojektowania zakładów przemysłu spożywczego
- wiedzę pozwalającą przeprowadzać kalkulacje ekonomiczne
- umiejętność posługiwania się techniką komputerową w sterowaniu procesami technologicznymi oraz zarządzaniu przedsiębiorstwem
- umiejętność głównie czytania rysunków technicznych
- dobrą znajomość prawa żywnościowego
- znajomość zasad funkcjonowania rynku i zasad marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka
- dobrą znajomość języka angielskiego, także w zakresie języka specjalistycznego
- nawyk do ustawicznego kształcenia
- wiedzę umożliwiającą podjęcie studiów II stopnia
Kim możesz być po studiach
- pracownikiem przedsiębiorstw, zakładów i instytucji zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywnością i żywieniem człowieka
- projektantem linii technologicznych przemysłu spożywczego
- pracownikiem zakładów gastronomicznych
- specjalistą w zakresie przechowywania i kontroli jakości żywności
- specjalistą w zakresie organizacji i funkcjonowania zautomatyzowanych procesów produkcyjnych
- pracownikiem komórek odpowiedzialnych za higienę i bezpieczeństwo żywności
- pracownikiem firm marketingowych i usługowych funkcjonujących na rynku związanym z żywnością i żywieniem człowieka
- pracownikiem komórek organizacyjnych zajmujących się organizacją procesów produkcyjnych i logistyką
- ambitnym przedsiębiorcą prowadzącym własną działalność gospodarczą
Przykładowe przedmioty
Na kierunku technologia i żywienie człowieka, poza przedmiotami podstawowymi, realizowane są bardzo ciekawe przedmioty kierunkowe, między innymi:technologia przemysłu fermentacyjnego, technologia zbóż, technologia mięsa , technologia koncentratów spożywczych, technologia mleka, technologia owoców i warzyw, technologia tłuszczów, technologia ziemniaka, technologie produktów niskoprzetworzonych, technologia przygotowania potraw, napoje w gastronomii, technologia ciastkarska i cukiernicza, produkcja wyrobów tradycyjnych, kuchnie świata, wyposażenie zakładu gastronomicznego, projektowanie produktu, analiza i ocena jakości żywności, opakowania żywności, ekologia, gospodarka energią i ochrona środowiska, ,marketing żywności/autoprezentacja i sztuka negocjacji, przechowalnictwo i zamrażalnictwo żywności, organizacja i zarządzanie procesem produkcyjnym, projektowanie zakładów gastronomicznych i przemysłu spożywczego, inżynieria procesowa i aparaty przemysłu spożywczego oraz gastronomii, higiena i bezpieczeństwo produkcji żywności, obsługa konsumenta, logistyka, produkcja żywności ekologicznej, ocena sensoryczna, nowoczesne technologie w przetwarzaniu surowców roślinnych, nowoczesne technologie w przetwarzaniu surowców zwierzęcych, owoczesne technologie w gastronomii
Praktyki
W czasie studiów student odbywa dwa miesiące praktyk (2 x po 4 tygodnie, po II i po III roku) w zakładach przemysłu spożywczego ( np. Browar w Łomży, PEPEES w Łomży, mleczarnie: w Piątnicy, w Ostrowi Mazowieckiej, Wysokim Mazowieckim, małe zakłady przetwórcze, zakłady gastronomii systemowej, np. McDonald, małe zakłady gastronomiczne.
Student wybiera miejsce praktyki z oferty Instytutu, lub może samodzielnie !!! zaproponować miejsce jej odbycia.
Kierunek jest realizowany w Instytucie Technologii Żywności i Gastronomii.
Automatyka i robotyka
- studia pierwszego stopnia (7 semestrów)
- tryb studiów: stacjonarne i niestacjonarne
- absolwent uzyskuje tytuł inżyniera
- specjalność: automatyzacja procesów, mechatronika nowość
Przedmioty uwzględniane w konkursie świadectw
- do wyboru: matematyka, fizyka/fizyka i astronomia
- język obcy
Jeśli kandydat zdawał poziom rozszerzony liczbę punktów mnoży się przez 1,5.
Cel studiów
- zdobycie teoretycznej i praktycznej wiedzy w zakresie projektowania, administrowania i serwisowania zarówno zautomatyzowanych stanowisk, jak i pełnych linii produkcyjnych w przedsiębiorstwach
- nabycie umiejętności korzystania ze sprzętu komputerowego w ramach użytkowania profesjonalnego oprogramowania inżynierskiego
- nabycie umiejętności z zakresu projektowania systemów i urządzeń mechatronicznych
- nabycie umiejętności posługiwania się specjalistycznym językiem obcym
- zdobycie wiedzy pozwalającej kontynuować naukę na studiach II stopnia
Co zyskujesz po studiach
- zdolność projektowania, wdrażania i administrowania programowalnymi układami sterowania
- umiejętność opracowania własnych aplikacji programowania i sterowników logicznych
- możliwość zdobycia umiejętności w zakresie opracowywania układów sieci komputerowych
- zdolność dokonywania implementacji układów sterowania do procesów prowadzonych manualnie
- umiejętność projektowania systemów sterowania i systemów wspomagania decyzji
- sprawność w opracowywaniu i użytkowaniu aplikacji komputerowych umożliwiających gromadzenie i analizowanie danych produkcyjno-eksploatacyjnych
- przygotowanie do eksploatacji, uruchamiania i projektowania systemów automatyki i robotyki w rożnych zastosowaniach
- uprawnienia do pracy z elektrycznością do 1kV (certyfikat SEP)
- dobrą znajomość języka angielskiego wykorzystywanego w informatyce i automatyce
- przygotowanie do pracy w zespole
- wiedzę umożliwiającą podjęcie studiów II stopnia
Kim możesz być po studiach
- pracownikiem wszystkich firm wykorzystujących elementy automatyki przemysłowej
- projektantem systemów automatycznego sterowania
- programistą sterowników przemysłowych
- pracownikiem działów, w których wymagana jest wiedza z zakresu nowoczesnych technik komputerowych
Przykładowe przedmioty
Przedmioty kształcenia ogólnego: ekonomika przedsiębiorstw, zarządzanie przedsiębiorstwem, bezpieczeństwo pracy i ergonomia, najnowsza historia Polski, język angielski
Przedmioty podstawowe: analiza matematyczna, matematyka dyskretna, rachunek prawdopodobieństwa i statystyka, algebra z geometrią, fizyka i fizyczne podstawy chemii, wprowadzenie do informatyki, użytkowanie komputerów, bazy danych, grafika komputerowa i multimedia, sieci komputerowe i aplikacje WWW, podstawy mechaniki, mechanika układów wieloczłonowych, grafika inżynierska, CAD, podstawy konstrukcji maszyn, podstawy teorii sygnałów i systemów
Przedmioty kierunkowe: podstawy elektrotechniki i metrologii, elektronika, napędy elektryczne, automatyka, napędy płynowe, mechanika płynów, urządzenia automatyki, technika cyfrowa i mikroprocesora, cyfrowe systemy pomiarowe, podstawy robotyki, techniki wytwarzania
Przedmioty specjalnościowe: programowanie komputerów, programowanie systemów sterowania, automatyzacja procesów ciągłych, automatyzacja procesów dyskretnych, wizualizacja procesów przemysłowych, programowanie mikrokontrolerów, projektowanie mechatroniczne, komputerowe wspomaganie projektowania.
Praktyki
Na kierunku Automatyka i Robotyka program studiów przewiduje dwa rodzaje praktyk:
- kierunkowa – trwająca 4 tygodnie po V semestrze studiów
- specjalnościowa – trwająca 2 tygodnie po VI semestrze studiów
Kierunek jest realizowany na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności.
Pielęgniarstwo II stopień
- studia drugiego stopnia (4 semestry)
- tryb studiów: stacjonarne i niestacjonarne
- absolwent uzyskuje tytuł magistra
Kierunek jest przeznaczony dla kandydatów legitymujących się dyplomem studiów I stopnia na kierunku Pielęgniarstwo.
Kandydaci przyjmowani będą według listy rankingowej, zgodnie z uzyskaną średnią arytmetyczną ocen uzyskanych w toku studiów na studiach I stopnia.
Cel studiów
- przygotowanie do pracy w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej na stanowiskach kierowniczych
- przygotowanie do pracy w administracji państwowej i samorządowej oraz szkolnictwie (po uzyskaniu stosownych kwalifikacji pedagogicznych)
- ukształtowanie nawyku ustawicznego kształcenia i rozwoju zawodowego
- zdobycie wiedzy pozwalającej kontynuować naukę na studiach III stopnia (doktoranckich)
Co zyskujesz po studiach
- zaawansowaną wiedzę z obszaru nauk medycznych i pielęgniarstwa
- umiejętność świadczenia zindywidualizowanej opieki w zakresie pielęgniarstwa
- zdolność organizowania i nadzorowania opieki pielęgniarskiej
- umiejętność nawiązywania współpracy z członkami zespołu w zakresie doskonalenia jakości opieki
- przygotowanie do prowadzenia edukacji prozdrowotnej
- zdolność wdrażania nowych metod, technik i rozwiązań organizacyjnych
- umiejętność identyfikowania obszarów podejmowania badań i uczestniczenia w badaniach
- wiedzę umożliwiającą podjęcie studiów III stopnia
Kim możesz być po studiach
- pracownikiem stopnia kierowniczego w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej
- pracownikiem administracji rządowej i samorządowej
- pracownikiem instytucji oświatowych
- przedsiębiorcą prowadzącym własną działalność gospodarczą
Przykładowe przedmioty
teoria pielęgniarstwa, zarządzanie w pielęgniarstwie, pielęgniarstwo europejskie, pielęgniarstwo specjalistyczne: pielęgniarstwo w laryngologii, w okulistyce i w onkologii chirurgia naczyń, endokrynologia, neurochirurgia, seksuologia i problemy zdrowotne kobiet, metodologia badań naukowych, opieka społeczna i instytucjonalna, intensywna terapia i pielęgniarstwo w intensywnej opiece medycznej, transplantologia, nowoczesne techniki diagnostyczne, dermatologia, chirurgia stanów nagłych, kardiologia inwazyjna, psychoterapia, pielęgniarstwo specjalistyczne: w dermatologii, w neurochirurgii i w kardiologii inwazyjnej,
Kierunek jest realizowany w Instytucie Medycznym im. Bł. Matki Teresy z Kalkuty.