Jak wyprodukować serek wiejski? Na to pytanie odpowiedzą studenci Wydziału Informatyki i Nauk o Żywości Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, którzy przygotowali pyszną i zdrową przekąskę.
Do Polski serek wiejski przywędrował z Ameryki, jako cottage cheese. Swą popularność zyskał w latach 90-tych dzięki jednej z lokalnych firm. Obecnie nie wyobrażamy sobie śniadania bez tego mlecznego przysmaku.
Serek wiejski to rodzaj twarożku. Jeśli chodzi o sam sposób wytwarzania to najważniejszy jest wybór odpowiedniego mleka – do produkcji serka wiejskiego wykorzystywane jest mleko o zawartości 2,7% tłuszczu.
Po zaszczepieniu mleka bakteriami fermentacji mlekowej i dodaniu enzymu koagulującego powstaje skrzep, który jest następnie krojony. Pokrojony skrzep podgrzewany jest do temperatury 32 oC. W trakcie osuszania skrzepu powstają charakterystyczne kuleczki-ziarna i wydziela się klarowna serwatka. Do ziarna dodaje się śmietankę i sól.
- Tak powstały serek możemy spożywać bezpośrednio po wyprodukowaniu, a jeżeli chcemy uzyskać ser twardy dojrzewający, to ziarno serowarskie należy umieścić w formach i poddać prasowaniu. Tak otrzymany ser mający określony kształt należy umieścić w solance o zawartości soli 16-18% – zauważa dr inż. Milena Stachelska i dodaje: - Po etapie solenia ser umieszczany jest w dojrzewalni w temperaturze 18 oC przez okres od 2 do 4 tygodni celem uzyskania odpowiednich cech smakowo-zapachowych oraz odpowiedniej struktury i konsystencji.
Serek wiejski to jeden z popularniejszych produktów pochodzenia mlecznego w Polsce. Jego produkcja nie jest trudna, dlatego można go wykonać samodzielnie we własnym domu.
- Na zajęciach możemy poznać procesy technologiczne produkcji zdrowych i smacznych wyrobów mleczarskich, które możemy z łatwością odtworzyć w domu. Bowiem wszystkie składniki potrzebne do produkcji serka są dostępne w sklepach internetowych – mówi Daniel Walewski, student III roku Technologii żywności i żywienia człowieka w PWSIiP.
Produkty mleczne mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, są źródłem wapnia niezbędnego do budowy kości. Poza tym zawierają białko, tłuszcze oraz witaminy.
- Są to produkty bardzo zdrowe, ponieważ podnoszą naszą odporność i zapobiegają wielu chorobom, np. cukrzycy, otyłości czy też chorobom układu pokarmowego. Powinny się znaleźć w naszej diecie każdego dnia – mówi Joanna Sulima, studentka III roku Technologii żywności i żywienia człowieka w PWSIiP.
Materiał: Monika Dąbrowska
Zdjęcia: Jacek Bochenko