Przez dziesiątki milionów lat nasi przodkowie byli weganami. Badania zębów homininów wykazują, że do ok. 15 mln lat temu żywili się głównie owocami. Byli zatem frutarianami. Dotąd nie ustalono ze stu procentową pewnością, jak to się stało, że przodkowie człowieka zdecydowali się jeść mięso. Jedno jest jednak pewne, to dzięki mięsu ich mózgi mogły zacząć się powiększać i narodził się homo sapiens.
Historia utrwalania mięsa sięga czasów sumeryjskich, a jeśli chcemy zjeść dobry, regionalny produkt mięsny - nie szukajmy go na półkach supermarketów, lecz u lokalnych producentów. O tym, ale także o rekrutacji na studia drugiego stopnia z Technologii żywności, która wystartowała 4 stycznia 2021 roku, mówi dr Piotr Karpiński, nauczyciel akademicki z PWSIiP w Łomży, ale także lekarz weterynarii, a przede wszystkim znawca mięsa, jego historii i technologii produkcji.