Twórcy i wieloletniego Dyrektora Instytutu Technologii Żywności
Z wielkim bólem zawiadamiamy, że w dniu 29 grudnia 2011 r. zmarł Pan Profesor dr hab. inż. Piotr Paweł Lewicki, Dyrektor Instytutu Technologii Żywności naszej uczelni.
Msza święta żałobna i ceremonia pogrzebowa odbędzie się w dniu 4 stycznia 2012 r. o godz. 12.00 w kościele pw. Św. Grzegorza na Cmentarzu Wolskim w Warszawie (ul. Wolska 180/182).
Pan Profesor dr hab. inż. Piotr` Paweł Lewicki był wybitnym specjalistą w zakresie technologii żywności, znanym tak w Polsce jak i w wielu krajach Europy i świata. Opublikował niezliczoną ilość prac naukowych i badawczych, był także twórcą opatentowanych wynalazków. Przez wiele lat pracował naukowo w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Od 2006 roku związał się z naszą uczelnią, gdzie od podstaw uruchomił unikatowy w skali regionu kierunek studiów – technologia żywności i żywienie człowieka. Do października br. Pan Profesor był Dyrektorem Instytutu TŻ – w którego rozwój był bardzo zaangażowany.
Pan Profesor wniósł do naszej społeczności nie tylko wielką wiedzę i doświadczenie na światowym poziomie, ale był przede wszystkim wspaniałym człowiekiem. Jego wielka kultura osobista i wyjątkowy urok były dla uczelni, i osób współpracujących z Panem Profesorem, wielkim darem i bogactwem. Jego śmierć jest olbrzymią stratą dla nas wszystkich.
„Wieczny odpoczynek racz mu dać Panie, a światłość wiekuista niechaj mu świeci. Niech odpoczywa w pokoju wiecznym.”
W imieniu Senatu i społeczności akademickiej PWSIiP
dr hab. Robert Charmas, rektor
Prof. dr hab. Piotr Paweł Lewicki
Profesor był Prorektorem SGGW (1984-1987), Dziekanem (1981-1984) i Prodziekanem (1978-1981) Wydziału Technologii Żywności oraz wieloletnim Kierownikiem Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji (1982-2005). Od 2006 r. w PWSiiP w Łomży był Dyrektorem Instytutu Technologii Żywności.
Był członkiem wielu prestiżowych organizacji naukowych, m.in. Komitetu Nauk o Żywności PAN, Komitetu Agrofizyki PAN, International Academy of Food Science and Technology, European Association of Chemical Engineers, rad naukowych instytutów oraz wielu polskich i zagranicznych towarzystw naukowych i rad programowych czasopism naukowych.
Wybitny specjalista w dziedzinie technologii i inżynierii żywności, twórca zespołu naukowego, o uznanej pozycji w kraju i zagranicą, zajmującego się w SGGW inżynierią żywności.
Odznaczony m.in. Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski, Złotym Krzyżem Zasługi, Medalem Komisji Edukacji Narodowej, wyróżniony Złotą Honorową Odznaką „Za Zasługi dla SGGW” i wielokrotnie nagrodą JM Rektora SGGW.
Odszedł od nas wybitny Naukowiec, prawy Człowiek, Pedagog i Wychowawca kadr naukowych i wielu pokoleń młodzieży.