KONFERENCJA
„KIERUNKI INNOWACYJNEGO, ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU SEKTORA ROLNO-SPOŻYWCZEGO WOJEWÓDZTWA PODLASKIEGO”
W ramach konferencji: „Kierunki innowacyjnego, zrównoważonego rozwoju sektora rolno-spożywczego województwa podlaskiego”, która odznaczała się charakterem naukowo-szkoleniowym oraz popularyzacyjnym, zostały zaprezentowane najnowsze osiągnięcia nauki w zakresie produkcji i przetwórstwa płodów rolnych, możliwe do zastosowania w praktyce, szczególnie w małych i średnich zakładach produkujących żywność, zakładach o zasięgu lokalnym i regionalnym. Uczestniczący w konferencji przedstawiciele małych i średnich zakładów produkcyjnych mieli ponadto okazję do poszerzenia wiedzy w zakresie przygotowania i realizacji projektów współpracy na obszarach wiejskich. Przedstawione osiągnięcia nauki powinny przyczynić się do rozwoju i wdrożenia różnych innowacji na poziomie przedsiębiorstwa, lokalnym/regionalnym, a w perspektywie: prowadzić do rozwoju gospodarczego województwa podlaskiego oraz ukształtowania się Inteligentnej Regionalnej Specjalności tegoż obszaru. Natychmiastowym, osiągniętym w dniu konferencji efektem realizacji operacji było przekazanie wiedzy z zakresu najnowszych innowacji w przemyśle rolno-spożywczym, poprzez udział uczestników konferencji w wystąpieniach prelegentów oraz otrzymanie drukowanych materiałów konferencyjnych. Z racji że sektor rolno-spożywczy odgrywa duże znaczenie w strukturze gospodarki regionu podlaskiego, wprowadzenie w przedsiębiorstwach z branży spożywczej przedstawionych na konferencji innowacji, przyczyni się do rozwoju gospodarczego województwa podlaskiego. Ponadto, zaprezentowane możliwości współpracy w ramach wspólnych projektów pomiędzy nauką a przemysłem, przy współudziale PODR, stanowią szansę na: indywidualny rozwój poszczególnych przedsiębiorstw rolno-spożywczych oraz wzrost ich konkurencyjności, rozwój badań naukowych na potrzeby praktyki, a także ogólny rozwój regionu. W konferencji wzięło udział 90 uczestników, wśród których występowali: przedstawiciele producentów płodów rolnych, przedsiębiorcy z sektora spożywczego, osoby reprezentujące środowisko LGD oraz doradcy rolnictwa konwencjonalnego i ekologicznego. W trakcie ok. 5-ciogodzinnego spotkania uczestnicy konferencji mieli okazję do zapoznania się z zagadnieniami dotyczącymi:
- bogactwa regionalnych surowców,
- innowacji w przetwórstwie rolno-spożywczym,
- żywności ekologicznej,
- automatyzacji i informatyzacji przetwórstwa rolno - spożywczego.
Zarejestrowani uczestnicy konferencji otrzymali certyfikaty, potwierdzające udział w wydarzeniu.