Dostęp do żywności bezpiecznej dla zdrowia i życia jest warunkiem zaspokojenia podstawowych potrzeb człowieka. Można produkować tysiące kilogramów produktów żywnościowych, ale jeśli nie będą one spełniały wymogów bezpieczeństwa, jeśli ich spożycie nie będzie gwarantem zachowania zdrowia – na nic trud związany z pozyskiwaniem i przetwarzaniem surowców oraz wytwarzaniem, magazynowaniem i dystrybucją produktów żywnościowych. Z tego powodu tak ważna jest troska o bezpieczeństwo żywności, starania o zapewnienie jej jakości, dążenie do wyeliminowania zagrożeń na wszystkich etapach wytwarzania produktów spożywczych.
Drodzy Maturzyści, jeśli chcecie mieć wpływ na jakość i autentyczność żywności, jeśli chcecie być gwarantem jej bezpieczeństwa i mieć możliwość potwierdzenia tego faktu poprzez umiejętność prowadzenia oceny bezpieczeństwa i jakości żywności w ramach systemów kontroli jakości – kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności jest dla Was. Naszym nadrzędnym celem jest wykształcenie przyszłych pracowników przemysłu spożywczego, których wiedza i umiejętności pozwolą na realizację zadań związanych z:
- przetwarzaniem, utrwalaniem i przechowywaniem żywności, z uwzględnieniem uwarunkowań prawnych dotyczących bezpieczeństwa i autentyczności żywności;
- budowaniem, wdrażaniem i zapewnieniem ciągłości funkcjonowania systemów zapewnienia jakości żywności;
- kontrolą jakości żywności i jej potwierdzeniem na drodze procesu certyfikacji.
Drodzy Maturzyści, podejmując decyzję o wyborze kierunku studiów, rozejrzyjcie się wokół siebie, zwróćcie uwagę na Wasze otoczenie. Zauważcie, że nasz region charakteryzowany jest przez produkcję rolno-spożywczą, czyli po prostu: produkcję żywności, a ta musi spełniać bezwarunkowe kryterium bezpieczeństwa, potwierdzanego certyfikatami uzyskiwanymi w ramach efektywnego funkcjonowania systemów zarządzania jakością. Z uwagi na to pojawia się coraz większe zapotrzebowanie na specjalistów z zakresu bezpieczeństwa żywności, jej jakości i autentyczności oraz systemów certyfikacji. Takimi specjalistami możecie zostać właśnie Wy!
Jeśli uważacie, Drodzy Maturzyści, że w dobie globalizacji nie ma sensu zwracanie uwagi na najbliższe otoczenie, a w wyborze drogi zawodowej należy kierować się szerszą perspektywą niż ta lokalna, to mamy dla Was garść dodatkowych argumentów: z procesem globalizacji związana jest migracja żywności – eksport, import, wymiana towarów i usług odbywają się pomiędzy poszczególnymi krajami na całym świecie. Świadomy tego konsument oczekuje, że pomimo egzotycznego niejednokrotnie pochodzenia, długiego transportu i mnogości zagrożeń na drodze „od pola do stołu”, nabywana przez niego żywność będzie bezpieczna i wysokiej jakości. Stanowi to podstawę do rozwoju i umacniania znaczenia certyfikacji żywności, jako elementu obiektywnego potwierdzenia bezpieczeństwa żywności.
Wybierzcie własną perspektywę i pamiętajcie: czy to będzie ta regionalna, czy globalna – w każdej z nich musi znaleźć się miejsce na żywność bezpieczną dla zdrowia i życia konsumenta. A zatem: w każdej z nich jest miejsce dla specjalistów w zakresie bezpieczeństwa i certyfikacji żywności.