Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych przygotował dedykowaną szkołom ponadpodstawowym specjalną ofertę warsztatową dostępną przez cały rok szkolny. Z zajęć praktycznych skorzystała 20 czerwca szkoła z Sejn, tj. Zespół Szkół Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach.
Szkoła zgłosiła się do nas z prośbą o przygotowanie dla grupy 40 uczniów 4-godzinnych warsztatów. Wzięli w nich udział uczniowie klas I-III na kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych.
Nasze warsztaty rozpoczęliśmy od wykładu, który dotyczył nowych metod stosowanych w ocenie żywności, połączonego z prezentacją nowoczesnej uczelnianej bazy dydaktycznej. Uczelnia dysponuje bardzo bogato wyposażonymi laboratoriami, które umożliwiają dokonywanie kompleksowej oceny jakości żywności, jej zafałszowań czy autentyczności za pomocą nowoczesnej aparatury analitycznej.
Młodzież, podzielona na grupy, poznawała i przygotowywała dania technologią sous-vide, czyli stosując niskotemperaturową obróbkę termiczną dla mięsa drobiowego i wieprzowego zapakowanego wcześniej z wykorzystaniem pakowarki próżniowej. Uczniowie czynnie uczestniczyli w zajęciach i oczywiście degustowali przygotowane własnoręcznie dania. Druga grupa w tym czasie poznawała metodę liofilizacji, przygotowywała owoce do suszenia i również mogła skosztować produkty liofilizowane. Opiekunowie uczniów deklarowali, że namówią swoją Panią Dyrektor do zakupu analogicznego urządzenia. W ramach warsztatów i „słodkiego co nieco” uczniowie produkowali lody śmietankowe i czekoladowe, a deser był zwieńczeniem dnia warsztatowej pracy i warsztatowych degustacji. Kilkoro uczniów, zainteresowanych tematyką automatyzacji i robotyzacji, poznało uczelniane pracownie robotyki, aby w niedalekiej przyszłości móc skutecznie wybrać wymarzony kierunek studiów.